فارسی
جهت رفاه حال مهمانان عزیز ایرانیمان و خانواده هایشان، اطلاعات مفیدی در مورد مسافرت، زندگی و مهاجرت به ترکیه تهیه نموده ایم.
ITI یک مرکز بین المللی شناخته شده در زمینه ی تربیت مدرس زبان انگلیسی دانشگاه کمبریح و تنها مرکز مورد تایید کمبریح برای دوره های CELTA، ICELT و DELTA در ترکیه می باشد. ITI از آغاز فعالیت خود در ترکیه از سال 1987 هزاران مدرس زبان انگلیسی را با موفقیت تربیت نموده است. دوره ی متناسب با نیاز خود را می توانید بصورت تمام وقت، پاره وقت و یا آنلاین در ITI بگذرانید.
مسکن
بعد از انتخاب محله ی مورد نظر برای سکونت باید در مورد اجاره ی واحد از طریق مشاور املاک، صاحب ملک و یا اجاره ی واحد اشتراکی در یک آپارتمان تصمیم بگیرید. اگر هنوز هیچ ایده ای ندارید که کدام گزینه برایتان مناسب است در ادامه ی این مطالب به مزایا و معایب هر کدام از گرینه ها اشاره خواهد شد.
مشاورین املاک
چنانچه با املاکی ها آشنایی زیادی ندارید ساده ترین راه برای شناسایی آنها ویترین های پر از آگهی های تبلیغات مسکن است که به احتمال زیاد در تمامی محلات به چشم می خورند. اجاره ی ملک به واسطه ی املاکی ها مزایای زیادی دارد. اولین و مهمترین مزیت آنها موارد زیاد اجاره ای موجود برای شما در محله مورد نظرتان است که تا حدود زیادی به شما این امکان را میدهد تا تقریبا از تمامی موارد اجاره ای در محل مورد نظر مطلع شوید. مزیت بعدی آنها تنظیم قرارداد رسمی است که سبب آرامش خاطر شما شده و از حقوق شما در مقابل صاحب خانه های دردسرساز حمایت میکند و نهایتا آسانترین گزینه برای خارجی ها می باشد. همانطور که ذکر شد املاکی ها به واسطه ی تنظیم قرارداد یک ساله ساده ترین راه را برای اثبات محل سکونت به هنگام درخواست اجازه ی اقامت پیش پای شما میگذارند. با مراجعه ی حضوری به املاکی ها آنها با نشان دادن موارد موجود اجاره ای متناسب با شرایطتان به شما کمک می کنند. همچنین آنها به واسطه ی ارتباطات خود با سایر املاکی ها می توانند گزینه های متنوع دیگری را نیز به شما ارائه دهند.
صاحب خانه
در صورتیکه همه ی موارد به خوبی پیش برود طبیعتا پروسه ی پیدا کردن آپارتمان از طریق صاحب خانه مقرون به صرفه تر و راحت تر خواهد بود. در واقع، بسیاری از صاحب خانه ها در استانبول بدنبال مستاجرین خارجی هستند، احتمالا بدلیل اینکه انتظار ندارند که مستاجرین خارجی بیشتر از چند سالی در خانه ی آنها سکونت داشته باشند و این باعث اطمینان خاطر آنها از پس گرفتن آپارتمان خود بدون نیاز به طی مراتب قانونی میباشد. این آپارتمان ها معمولا تا حد قابل قبولی تمیز و مبله هستند و احتمال تسلط نسبی صاحب خانه به زبان انگلیسی نسبت دفاتر املاک بیشتر است. در عین حال، همچنان امکان امضای قرارداد (برای درخواست اقامت) به مدت مشخص وجود دارد. همچنین احتمال درخواست صاحب حانه برای اجاره و شارژ ماهانه به دلار یا یورو نیز وجود دارد، بنابراین حتما این مساله را از ابتدا در نظر داشته باشید.
اجاره یک اتاق و یا واحدهای اشتراکی
از نظر راحتی قطعا این گزینه آسانترین گزینه میباشد. اجاره ی یک اتاق ارزانتر بوده و طبیعتا مبله نیز هستند و در مورد مدت زمان اقامت نیز دارای انعطاف بیشتری میباشند (از چند هفته تا یک سال).
معایب این گزینه صرفا مختص به ترکیه نمیباشد و زندگی با همخانه توام با ریسک های فراوانی میباشد و مزایا و معایب آن بیشتر به شانس و اینکه با چه کسی همخانه میشوید بستگی دارد. بالطبع مواردی وجود دارند که باید در نظر گرفته شوند. قبل از هرچیزی مطمئن شوید که به اندازه ی یک اتاق اجاره میدهید [نه اجاره ی یک واحد کامل را برای یک اتاق] و اجاره تان بیش از اندازه نیست برای پی بردن به این قضیه میتوان مظنه اجاره ی یک واحد کامل در محل مورد نظر را از آگهی های روی ویترین املاکی ها به دست بیاورید.اگر مایل به دریافت اجازه اقامت در ترکیه هستید در مورد قرارداد هم با صاحب خانه حرف بزنید.
اجازه ی اقامت
قبل از هر چیزی، چه کسی به اجازه ی اقامت نیاز دارد؟ شما به عنوان توریست اجازه حضور در ترکیه به مدت 90 روز را دارید، اما اگر قصد دارید بیشتر از این مدت در ترکیه بمانید، به resident permit یا اجازه ی اقامت موقت نیاز دارید. در غیر اینصورت ملزم به پرداخت جریمه و حتی شامل ممنوعیت ورود به ترکیه هنگام خروج از کشور خواهید شد. بنابراین توصیه میشود به محض تصمیم به اقامت در ترکیه، نسبت به درخواست اقامت خود اقدام کنید.
الف) مراحل و مدارک مورد نیاز اقامت کوتاه مدت توریستی (معمولا یک ساله)
بیمه: راحت ترین راه برای تهیه بیمه مورد نیاز برای اقامت، از طریق شرکت های بیمه خصوصی میباشد که طرح های بیمه مخصوص اقامت را ارائه میدهند. این بیمه ها شامل طرح های مختلفی برای پوشش یک ساله با توجه به شرایط سنی، شرکت مورد نظر و غیره میشوند. این بیمه ها معمولا صددرصد خدمات اورژانسی و بطور متوسط شصت درصد خدمات بستری و سرپایی را پوشش میدهند. لطفا در هنگام تهیه طرح بیمه خود به این نکته توجه داشته باشید که مدت زمان بیمه باید بطور کامل تاریخ اقامت مورد نظر شما را پوشش دهد.
چهار عدد عکس 4×3 برای تکمیل مدارک و همچنین اسکن و آپلود آنها در وب سایت اداره امور مهاجرت.
پر کردن فرم آنلاین درخواست اقامت: برای تکمیل فرم آنلاین به وبسایت e-ikamet.goc.gov.tr رفته و روی گزینه first application و سپس نوع اقامت مورد نظر خود[معمولا اقامت توریستی کوتاه مدت] را انتخاب کنید. پس از تکمیل فرم و وارد کردن اطلاعات شخصی، بیمه، بازه زمانی اقامت مورد نظر و غیره، میتوانید فرم نهایی را از طریق گزینه print the application form بصورت pdf ذخیره کنید. در خواست شما در سیستم ثبت شده و محل و تاریخ مصاحبه به شما از طریق ایمیل یا پیامک به شما ازسال خواهد شد.
ثبت رسمی اجاره نامه و آدرس محل سکونت: برای اینکار همراه با پاسپورت و اجاره نامه خود به نزدیکترین دفترخانه اسناد رسمی (noter) مراجعه کرده و آنرا به ثبت رسمی دفتر خانه برسانید. درصورتیکه در منزل دوستان یا آشنایان اقامت دارید، در صورت امکان از شخصی که اجاره نامه به نام اوست تقاضا کنید به همراه شما به دفتر اسناد رسمی آمده و مراحل ثبت را انجام دهد.
تهیه سایر مدارک از جمله تصویر صفحه اول پاسپورت
دریافت شماره مالیاتی: متقاضیان برای افتتاح حساب بانکی و پرداخت هزینه های اقامت، نیاز به اخذ شماره مالیاتی دارند که برای دریافت آن باید با همراه داشتن پاسپورت، آدرس محل سکونت و شماره تلفن خود به نزدیک ترین دفتر مالیاتی (vergi dairesi) مراجعه کرده و شماره مالیاتی خود را دریافت کنید. عبارت مورد نیاز برای این موقعیت به زبان ترکی “Vergi numarası başvurusu yapmak isterim" میباشد.
پرداخت هزینه ها: پرداخت هزینه ها از دو روش استفاده از کارت اعتباری یا بصورت حضوری در بانکهای دولتی (Ziraat bankasi, Halk Bankasi, Vakif Bankasi) امکانپذیر است. عبارت مورد استفاده برای اینکار در زبان ترکی "İkamet harçları yattırmak istiyorum." می باشد. هزینه ها بر مبنای دلار لیست شده و بر اساس نرخ روز به لیر ترکیه محاسبه و دریافت خواهد شد. علاوه بر این مبلغ 58.50 لیر نیز بابت صدور کارت اقامت پرداخت و رسید جداگانه ای بابت آن صادر خواهد شد. عبارت مورد استفاده برای این منظور نیز "Kart harcı da yattırmak istiyorum" می باشد.
حضور در محل مصاحبه به همراه مدارک: پس از انجام مصاحبه در زمان و محلی که از قبل اطلاع رسانی شده، پیامکی حاوی اطلاعات صدور و ارسال کارت اقامت موقت خود از آنکارا دریافت خواهید کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد وضعیت صدور کارت روی لینک Residence Card Query در صفحه اصلی وب سایت امور مهاجرتی کلیک کنید.
افتتاح حساب بانکی برای ایرانیان
مدارک مورد نظر و پروسه:
هر بانکی فرآیند تقریبا متفاوتی برای افتتاح حساب بانکی دارد اما تقریبا همه ی بانکها مدارک زیر را از شما تقاضا خواهند کرد.
گذرنامه ی معتبر
کارت اجازه ی اقامت
شماره ی مالیاتی (هنگام اقدام برای دریافت اجازه ی اقامت این شماره را از اداره ی مالیات دریافت نموده اید)
مدرکی دال بر محل سکونت (بعد از دریافت کارت اقامت خود با در دست داشتن قبض برق یا آب و اجاره نامه ی محل سکونت خود و مراجعه به اداره ی نفوس [ثبت احوال] نسبت به ثبت آدرس خود اقدام نمایید)
تکمیل فرم های مربوطه
بانک Ziraat Bankası و İş Bankası قوانین آسان تری برای ایرانیان برای افتتاح حساب دارند. پس از تهیه و تکمیل مدارک اشاره شده به نزدیک ترین شعبه بانک برای افتتاح حساب مراحعه نمایید.
انتقال پول به ترکیه
در حال حاضر آسانترین راه برای انتقال پول از ایران به ترکیه و بالعکس به واسطه صرافیها میباشد. اغلب صرافی های مرکز شهر بخصوص منطقه تقسیم (Taksim) مجهز به کارتخوان کارتهای عضو شبکه شتاب ایران میباشند. در صورت داشتن حساب بانکی در ایران با فعالسازی اینترنت بانک خود قادر به انتقال مبلغ مورد نظر به حساب ریالی صرافی از طریق اینترنت بانک بوده و در مقابل صراف معادل لیری آن را در ترکیه به شما پرداخت مینماید.
تدریس انگلیسی در ترکیه
اگر عضو سرویس ایمیل ITI هستید بصورت روزانه ایمیل هایی حاوی آگهی های جذب مدرس از مدارس، موسسات و دانشگاه های مختلف استانبول و سایر شهرهای ترکیه دریافت خواهید نمود. اگر تا این این لحظه عضو این سرویس نشده اید میتوانید از طریق این لینک اقدام به عضویت نمایید. برای این کار نام و آدرس ایمیل خود را وارد کرده و پس انتخاب category های مورد نظر خود عضو سرویس ایمیل روزانه ITI خواهید شد.
پروسه جستجو و اشتغال در ترکیه معمولا از طریق ارسال رزومه به مدارس و موسسات آموزشی و در صورت امکان بصورت حضوری میباشد، چرا که حضور در محل شانس شما برای ارائه تسلط، مهارت ها و تجربیات خود را افزایش می دهد. فرایند استخدام بطور معمول با یک مصاحبه حضوری یا تماس تصویری و در بعضی موارد با اجرای demo ادامه پیدا می کند. در بعضی موارد موسسات یا مدارس به منظور شناخت بهتر مدرسین (و بالعکس) تقاضای فعالیت بصورت غیر رسمی در یک بازه زمانی محدود (probation time) را میکنند. توصیه میشود در طول مصاحبه، حتما بطور واضح از سیاست های موسسه در قبال ویزا یا اجازه کار (work permit) اطمینان حاصل نمایید، چرا که بسیاری از مدارس و موسسات برای کاهش هزینه های مالیاتی و بیمه اقدام به استخدام غیرقانونی مدرسین خارجی بصورت حق التدریسی و پاره وقت میکنند. در بعضی موارد نیز مدرسین برای اخذ اجازه کار ملزم به بازگشت به کشور خود و پیگیری فرایند ویزا از طریق سفارت خواهند شد که شامل هزینه جداگانه ای میباشد. میزان درآمد مدرسین نیز با توجه به موسسه یا مدرسه متغیر و در برخی موارد قابل مذاکره میباشد.
مدارس خصوصی
این مدارس که در ایران به دبستان، راهنمایی و متوسطه شناخته می شوند (Ilk okul, Orta okul, Lise)، و معمولا در یک مجموعه قرار دارند از نظر ثبات شغلی، حقوق و مزایا قابل اعتمادتر از موسسات خصوصی هستند و شامل امتیازاتی نظیر تعطیلات تابستانی، برنامه و ساعت کاری ثابت، سرویس و وعده غذایی میشوند. نوع کار در این مدارس عموما تدریس زبان عمومی به دانش آموزان گروه سنی کودکان و نوجوانان میباشد که در مقایسه با موسسات خصوصی از تنوع کمتری برخوردار است.
موسسه های آموزش زبان انگلیسی
کار در موسسات خصوصی نیز شامل مزایا و معایب مختلفی است و معمولا از نظر برنامه و ساعات کاری، درآمد و مزایایی مانند بیمه، سرویس و وعده های غذایی، دشوارتر از مدارس خصوصی میباشد. با این حال، امکان کسب تجربه و مهارت تدریس در زمینه های مختلف از قبیل Business English, Exam preparation, General Eng. to adults, One-to-one classes, EAP, ESP در موسسات به مراتب بیشتر از مدارس خصوصی میباشد.
اجازه ی کار
مدارک مورد نیاز:
قبل از درخواست کار در هرگونه موسسه آموزشی در ترکیه بخصوص موسسات و مدارس دولتی، باید مدارک دانشگاهی (دانشنامه و ریز نمرات) و گواهینامه های بین المللی (مانند سلتا) را به ترجمه و ثبت رسمی (noter) دارای شماره ثبت ( که معمولا بصورت مهر در پایین مدارک ترجمه شده قرار میگیرد) برسانید. برای کار در کالج زبان دانشگاهها (Hazılık) مدارک نشان دهنده سابقه کار قبلی در مدارس دولتی یا موسسات خصوصی امتیاز خوبی به شمار میرود. بنابراین در صورتیکه در حال حاضر مشغول به کار در مدرسه یا موسسه ای هستید توصیه میشود از کارفرمای خود درخواست نامه ای رسمی مبنی بر سابقه کاری شما با ذکر سمت، مدت زمان اشتغال را داشته باشید. علاوه بر موارد فوق هرگونه گواهینامه مرتبط به شرکت در دوره های حرفه ای نیز امتیاز بسیار خوبی برای افزایش شانس شما برای اشتغال در موسسات یا دانشگاهها به حساب می آید.
فرآیند درخواست و دریافت ویزای کار
پس از حضور در مصاحبه شغلی در محل مدرسه یا موسسه مورد نظر و گفتگو با مدیرگروه در مورد سابقه کار، مهارتها و غیره، از شما درخواست خواهد شد که مدارک خود را که در بخش های قبل اشاره شد، جهت ارسال و تایید رسمی به اداره وزارت آموزش عالی ترکیه (YÖK) در اختیار موسسه یا مدرسه قرار دهید. پروسه تایید مدارک و دستور صدور اجازه کار (Çalışma Izni) معمولا بین 1 تا 3 ماه به طول میانجامد. به محض صدور مجوز از سوی وزارت آموزش عالی، به شما از طریق موسسه اطلاع داده میشود می توانید بطور قانونی شروع به کار نمایید. در نظر داشته باشید که موسسه الزاما ملزم به صبر تا زمانیکه کارت اجازه ی کار به دست شما برسد نیست و شما میتوانید بلافاصله پس از تایید مدارک و صدور مجوز مشغول به کار شوید. کارت اجازه کار معمولا پس از 2 تا 4 هفته به دست شما خواهد رسید و به مدت یک سال معتبر بوده و بصورت سالانه قابل تمدید خواهد بود.